"Nem számít milyen kevés pénzed vagy vagyonod van. Ha kutyád van,
gazdag vagy." (Luis Sabin)


2013. március 20., szerda

A kutyák és a fizioterápia

Mostanában sokat elmélkedek azon, hogy a betegek vajon mit gondolnak a fizioterápiáról. Egyszer csak megjelenik egy idegen, aki mindenféle furcsa dolgokat csinál. A legegyszerűbb és legkellemesebb dolgot, a masszázst alapul véve, egy kutyának sokszor az sem természetes dolog, hogy egy idegenek simogassák és masszírozzák őket. Nem is beszélve pl. egy manuálterápiáról vagy nyújtásról.
Ez leginkább azért jutott eszembe, mert szerencsére nagyon kevés negatív tapasztalatom van, tehát alig volt még kutya, aki konkrétan ellenállt, vagy meg akart harapni a kezelés során.
Nem mondom, hogy elsőre mindenki boldogan veti alá magát a kezeléseknek, de egy-két alkalom után minden kutyus rájön, hogy ez neki tulajdonképpen jó.
Sokszor előfordult már, hogy a sokadik alkalommal kiderült, hogy az adott kis beteg tulajdonképpen mással egyáltalán nem szokott ilyen barátságos lenni, vagy mást be sem enged... Én alapvetően úgy állok a kérdéshez, hogy ha egy kutya nem megbízható, akkor azt a gazdi tudja és figyelmeztet. legalábbis én így tennék. (Bár ha abból indulok ki, hogy ha Grétin szájkosár van, akkor mindenki vadállatnak nézi és fél tőle, holott azért rakom rá pont, hogy ne tudjon véletlenül se bántani senkit...)
 
Mostanában a legédesebb példa erre a dologra a februárban itt szereplő Muki, a francia bulldog. Az első pár alkalommal a gazdinak fogni kellett végig, még lefektetni sem igazán sikerült és folyamatosan morgott. Főleg félelemből. Aztán egyre jobban felengedett, először nem morgott, aztán nem kellett lefogni. Az elmúlt pár alkalommal a megérkezésem után beült a pokróc közepére és nézett rám olyan "na mi lesz, jössz már?" arckifejezéssel. :-)
 
A másik érdekes eset Töpi volt (szintén látható a februári bejegyzésben). Először hosszú percekig kellett a gazdikkal beszélgetni az asztalnál ülve, mire nagy nehezen odamerészkedett egy simire. A gazdik sem tudták bevadászni. Aztán lassan felengedett. A harmadik alkalommal már levakarni sem lehetett rólam, igaz ez nem is volt célom. Pedig neki a térdével nem egyszerű a helyzet, láthatóan nem kellemes számára a nyújtás.
 
A fentiek alapján úgy tűnik mindegyikük rájön, hogy a fizioterápia nekik jó. Már csak arra lenne szükség, hogy erről a többi kutyát, illetve főleg a többi gazdit meggyőzzék valahogy. :-)
 
 

2013. március 13., szerda

Müzli műtétje

Nálunk azért mindig akad egy kutya, akivel éppen "véletlenül" történik valami. Most Müzli a soros. Azt, hogy szegény Pihe múlt héten megint babéziás volt, már csak halkan említem meg...
Müzlikét altatni kellett a foga végett. Ez egy 13 éves kutya esetén azért nem természetes. Úgyhogy a doktorbácsi (természetesen Dr. Sükösd László) előtte kivizsgálta. Mivel mindent rendben talált, bevállaltuk az altatást. De ha már altatás, akkor az egyik kis daganatát is kivette, mert elég rossz helyen volt. (Már évek óta van pár kisebb daganata, de már több orvos is úgy látta, hogy nincs értelme műteni miattuk, mert nem rosszindulatúak és nem is zavarják)
Úgyhogy fogkő és daganat eltávolítás volt, a rossz fog szerencsére mégsem volt olyan rossz.
Most kis ruhácskában feszít, láthatóan jól érzi magát benne. A legnagyobb problémája, hogy nem ugorhat fel a foteljába.
A legviccesebb, hogy rájöttünk mire hasonlít így. Pocakra  - abból a bizonyos szörnyű joghurt reklámból. Csak nem zöld, hanem lilás. :-) Úgyhogy mi szeretjük Pocakot...
 

 

2013. március 7., csütörtök

Fotózás

Hét végén fotózást tartottunk. Egy projekt végett - amit Petrával csinálunk és amiről hamarosan beszámolok majd - szükségünk van olyan képekre, amelyeken izmokat nyújtunk. Az idő gyönyörű volt, adott volt a szép zöld füves terület, napsütés, segítség (Virág a derítőlappal), fotós (természetesen István), modellek (Gréti és Rozi) és a fizioterapeuta (ez meg én volnék). Terv szerint - mivel Gréti adottságai erre a célra jobban alkalmasak - Grétit szerettük volna inkább fényképezni, de teljesen belebújt az ördög. Incselkedve rohangált körbe-körbe. Érzi a tavaszt, nincs mit tenni. Mire egy-egy fogást normálisan meg tudtam volna csinálni, mindig sürgős dolga akadt. Na jó, akkor legyen Rozi. Rozi mint egy profi modell pózolt az odakészített padon. Viszont ő még teljes téli bundában van (igaz már kezdi levetni), így a kis kurta lábai nem igazán látszottak a szőrtől. Végül használható kép elég kevés készült, viszont nem használható ámde szórakoztató annál több. Íme:

cuki

Még nem nyújtunk...

itt nem fojtogatom, a lába van a kezemben :-)

jutifaliiiii

van még jutifali?

azért sem fekszik oldalra
 
azért nem ilyen esetlen igazából

de még futni akar...
 
Remélem most hétvégén lencsevégre tudjuk kapni Pihét vagy Arnoldot is. :-)